Una dintre cele mai interesante tradiții din Transilvania este stropitul sau udatul. Este o tradiție adusă de sași, care apoi a fost preluată de comunitățile germane și de cele românești. Cete de tineri merg și stropesc fetele cu parfum, în a doua zi de Paște. Tinerii sunt răsplătiți cu ouă roșii, cozonac sau vin.Stropitul sau udatul este o tradiție care datează de la începutul Evului Mediu. Coloniștii germani au adus acest obicei în Transilvania, unde el a fost preluat de maghiari și de români. Până în perioada interbelică, tradiția era deopotrivă respectată de oamenii simpli și de aristocrație, spune istoricul Leonard Horvath.
Din perioada interbelică, tinerii au început să folosească tot mai des parfumul, iar tradiția este respectată și în sate și în orașe, spun bătrânii.
Etnologii spun că udatul sau stropitul este un rit cu dublă semnificație. Pe de o parte, el are un rol purificator, în contextul sărbătorii pascale, iar pe de altă parte este un rit de fertilitate, tocmai de aceea tinerele fete de măritat erau cele care erau stropite mai întâi.